Energiøkonomisering er lønnsomt – både for bedriften og miljøet

Mange bedrifter har i dag et stort fokus på lavere driftskostnader og miljøtiltak. Med en systematisk gjennomgang av strømforbruket, kan en sertifisert fagperson gjøre en analyse og komme med konkrete forslag til endringer.

Bildet viser en person foran en laptop

I all hovedsak handler energiøkonomisering om å redusere forbruket uten at det går på bekostning av arbeidsmiljøet. Ofte kan det være enkle tiltak som hindrer ren sløsing med strøm. Temperaturregulering er et viktig ENØK-tiltak. Ved å redusere innetemperaturen med én grad, reduserer man kostnaden til oppvarming med hele 5 %. Automatiske termostater eller sentral regulering kan derfor gi bedriften store besparelser.

Slukk lyset

Mange kontorer har lyset på døgnet rundt. Her finnes det en rekke løsninger for å automatisere lysbruken. Man kan blant annet installere bevegelsessensorer i eksisterende elektrisk anlegg. Det finnes også lysstyringsanlegg som reguleres etter dagslyset.

Mange bygg vil ha mye å tjene på å gå over til LED-belysning. En typisk LED-pære på 7W tilsvarer en glødepære på 60W i lysstyrke. I tillegg har LED-pærer betydelig lengre levetid en tradisjonelle glødepærer. I dag er LED-teknologien veldig god, og man får ulike fargetemperaturer – fra kaldt hvitt til varmt og gult lys.

Søk om støtte til tiltak

Dersom dere ønsker å investere i energi- og klimatiltak, kan dere søke om støtte hos Enova. Ett av kriteriene for å motta støtte til endringer i eksisterende bygg, er at tiltaket bidrar til redusert energibruk. Kravet er at søker skal benytte seg av «Beste tilgjengelige teknologi». På Enovas nettsider ligger det en oppdatert oversikt over hvilke tiltak som gir støtte.  

Våre elektrikere har lang erfaring med energiøkonomisering og stor kompetanse på regulering av lys og varme både i nye og eksisterende bygg. Ta kontakt med din nærmeste Elkonor-elektriker.

Enkle tips som bedriften kan sette i system allerede i dag:

  • Slå av lyset i rom som ikke er i bruk.
  • Skru av PC-en når arbeidsdagen er over; ikke bare sett den i hvilemodus.
  • Lukk dører, vinduer og porter slik at varmetapet begrenses.
  • Hvis dere ikke har automatisk styringssystemer, kan dere manuelt regulere temperaturer og ventilasjonssystem morgen og kveld. Lag en oversikt over hvem som er ansvarlig for hva.
Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.